Werkgevers en uitzendorganisaties staan 'te springen' om gevluchte Oekraïners aan werk te helpen. Maar gaan ze niet te snel?
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen gevlucht. Veel Nederlandse (uitzend)organisaties willen deze mensen helpen door hen een baan aan te bieden. Dat is natuurlijk hartverwarmend, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. En dat gaat dan zeker niet alleen om praktische zaken zoals het opstellen van een contract in het Oekraïens enhet regelen van passende huisvesting.
Oekraïense vluchtelingen aannemen? Dit moet je weten:
De instroom van vluchtelingen bestaat voornamelijk uit vrouwen met kinderen ouderen, die uit angst voor hun leven het land hebben ontvlucht. Ze hebben hun partners, broers en vaders veelal achter moeten laten. Elke dag leven ze hier in onzekerheid over hoe het met de mannen die zijn achtergebleven gaat en of hun huis nog overeind staat. Dit zijn zorgen die wij ons als Nederlanders nauwelijks voor kunnen stellen. De vraag is dan ook: staat hun hoofd er wel naar om in een vreemd land direct aan het werk te gaan? Of moeten we eerst een ‘veilige haven’ creëren? Een plek waar ze tot rust kunnen komen. Pas van daaruit kan eventueel over werk en de opvang van kinderen worden nagedacht. Het lijkt hierbij wel zeker dat ook op de werkvloer een bepaalde vorm van ondersteuning moet zijn, om deze groep door deze zware emotionele tijd heen te helpen.
Bovendien weet niemand hoe lang deze oorlog gaat duren. Wanneer het weer veiliger wordt in Oekraïne is het goed denkbaar dat deze vluchtelingen zo snel mogelijk naar ‘huis’ willen om aan de wederopbouw te beginnen. Volledig begrijpelijk natuurlijk, maar misschien niet zo praktisch wanneer je als werkgever je planningen met deze groep medewerkers voor de komende maanden rond hebt gekregen.
Daarnaast zijn er natuurlijk praktische zaken. De meeste vluchtelingen spreken Oekraïens en Russisch, en in mindere mate Engels. Communicatie zal daarop moeten worden aangepast. Documenten moeten worden vertaald en ook op de werkvloer kan dit tot uitdagingen leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede verpleegkundige die geen woord met de cliënten en collega’s kan wisselen. Het kan dan best lastig zijn om je werk goed te doen, ondanks dat je over alle benodigde vaardigheden beschikt.
'Eerste zorg is dat deze vluchtelingen zo goed mogelijk worden geholpen'
Maar kunnen deze mensen wel direct aan de slag gaan?
Als deze groep vluchtelingen direct aan de slag kan en wil, kan dit normaal gesproken niet zomaar. Als een werkgever iemand van buiten de EER (Europees Economische Ruimte) in dienst wil nemen, is een werkvergunning nodig. Hier zijn twee soorten voor beschikbaar, afhankelijk van hoe lang iemand in Nederland komt werken.
- De Tewerkstellingsvergunning (TWV)
- Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)